EN AZ 10 BARDAK SU!
- sema sayharman
- 1 Ağu 2018
- 2 dakikada okunur

Su vücudumuzun yaklaşık % 55-60’ lık kısmını oluşturur. Yaşamımızı sürdürebilmemiz için olmazsa olmazımızdır sudur.
Su;
-metabolizmanın düzenlenmesinde,
-kan dolaşımının sağlanmasında,
-nefes alıp vermede,
-eklemlerimizin hareketinde,
-vücut ısımızın ayarlanması gibi birçok reaksiyonlarda görevli olan su, yeterli miktarlarda tüketilmesi sağlığımız için de oldukça önemlidir.
-Ağız, Göz ve Burun gibi vücut dokularının nemlenmesini sağlar.
-ayrıca gastrik sıvı, idrar, tükürük, amniyotik sıvı ( gebelikte ) gibi vücut sıvılarının da büyük bir kısmını oluşturmaktadır.
-Dışkının yumuşamasını sağlayarak kabızlığın önlenmesine katkı sağlar.
-Cilt sağlığında, bağışıklık sisteminde ve ödem atımında suyun rolü vardır.
-Mide salgısında besinlerin sindirilmesinde görev alır.
-Kilo alıp vermeden dolayı meydana gelebilen sarkmaları sporla birlikte önler.
-Vücudun ihtiyacı olan iz mineralleri sağlar.
-Böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonları ve mesane kanseri gibi kanser riskini düşürür.
Su, vücudumuz için en sağlıklı içecektir. Su, florid mineralinin sağlanmasında temel kaynağı oluşturur. Florid içeriğine sahip olmayan suların florid minerali açısından zenginleştirilmelidir. Vücudumuzun sıvı ihtiyacının karşılanmasında florid etkin bir öğedir. Su ihtiyacımızın yeteri kadar karşılanamaması vücudun sıvı dengesini bozabilir. Bu durum sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Vücudumuzdaki suyun % 3-4’ ü kaybedildiğinde performans azalmalara görülmekte ve su kaybının fazla olması koma ve ölüme neden olmaktadır. Vücudumuz birkaç yol ile sıvı kaybeder. Bu yollar; ter, akciğer, idrar ve diğer atık maddelerdir. Kaybedilen sıvının karşılanabilmesi için günde en az 8-10 bardak su içilmesi gerekir. Bebeklerde ve çocuklarda ise bu ihtiyaç yetişkin bireylere göre daha fazladır. Zayıflama diyetlerinde metabolizmayı çalıştırmanın yanı sıra midede hacim oluşturarak tokluk hissi sağlama da yardımcıdır.
SUSAMAYI BEKLEMEYİN!
Su içmek için susamayı beklememeliyiz. Sürekli görebileceğimiz yerlere ‘’su içmelisin ‘’ notları asabilir veya su şişemizi devamlı yanımızda taşıyabilirsiniz. Suyunuzun içerisine ödem atımına yardımcı maydanoz, taze nane yaprağı, C vitamini açısından zengin olan limon, antioksidan içerikleri yüksek olan kırmızı renkteki meyveleri ilave ederek suyunuzu tatlandırarak tüketebilirsiniz. En az erkeklerde 3-3.5 lt, kadınlarda ise 2.5-3 lt sıvı alımı olması gerekir. Su dışındaki sıvı içecekler hayatımızda önemli ölçüde yer almaktadır. Hayatımızın vazgeçilmesi olan ikramları çay, kahve, meyve suları nescafe, bitki ve meyve çaylarıdır. Bu içeceklerden bazılarının diüretik etkisi olduğundan vücudun ihtiyacı olan sıvıyı karşılayamayacağı ve vücuttan sıvı atımını arttıracağı için suyu su olarak içmekte fayda vardır. Su eksikliği sırasında vücut, iç dokularından ( özellikle karın bağırsaktan ) su çekerek dışkının sertleşmesine, bu sebeple kabızlığa yol açmaktadır. Yeterli su alımı sağlandığında bağırsakların normal çalışması ağlanır ve kabızlık önlenmiş olur.
Yemeklerden 30 veya 15 dk önce alınan suyun metabolizmayı hızlandırma üzerine ve midede hacim oluşturarak öğünde fazla besin alımı engelleme adına faydaları bulunmaktadır. Son zamanlarda sıkça tartışılan konulardan birisi yemek yerken su içmeli miyiz? Eğer birey yemek yerken su içme alışkanlığı varsa bunu devam ettirmeli ancak böyle bir alışkanlık yok ise kişi zorlanmamalıdır. Midenin sıvı ile beraber alabileceği kapasite bellidir ve yemekle birlikte su alındığında mideye daha az besin alınmış olur. Su içilmeyen günlerde ise kalan kısım da yemekle doldurulmak istenir ve daha fazla besin alımı gerçekleşebilir. Suyun faydasını görebilmek adına yemeklerden 15 dk önce su içmeli ve yemek sırasında su içme alışkanlığı varsa devam ettirilmelidir. Su; yemek yenildikten sonra alınan besinlerin sindiriminden ve metabolik atıkların atılmasına kadar her aşamada görevi vardır.
Comments