HER GÜN KAHVE
- sema sayharman
- 23 Tem 2018
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 24 Tem 2018

İngiltere'deki Southampton Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, az miktarlarda kahve içmenin güvenli olduğu, günde üç ya da dört fincan kahvenin de sağlığa yararlı olabileceği sonucuna varıldı.
Konuyla ilgili geçmişte yapılan araştırmaların toplu bir değerlendirmeden geçirildiği çalışmada kahve içmenin karaciğer rahatsızlıkları ve bazı kanser türleri riskini azalttığı görüldü.
Çoğu gözleme dayalı 200'den fazla araştırmayı ele alan uzmanlar, kahve içmenin insan vücudunun tümü üzerindeki etkilerini inceledi.
ABD’de yapılan bir araştırmada, kahve tüketiminin yaşlanmayı yavaşlatabileceğini ortaya koydu. Stanford Üniversitesi’nden bilim adamları, 100’den fazla kişinin kan örneklerini inceledi. Düzenli kahve tüketimi ve yaşlılığa bağlı enflamasyon mekanizması arasında bağlantı bulan bilim adamları, kahvenin kronik enflamasyon (insan vücudunun dış ve iç etkenlere karşı verdiği tepkiler) sürecini yavaşlatabileceğini belirledi. Yaşlılığa bağlı söz konusu sürecin, kalp-damar hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa zemin hazırladığını hatırlatan bilim adamları kafeinin, kandaki metabolitlerin (vücütta, kullanım sonucu açığa çıkan maddeler) faaliyetini tersine çevirerek yaşlanmayı geciktirebildiğini vurguladı.
Araştırmanın başındaki David Furman, kanser, Alzheimer, kalp-damar hastalıkları ve hatta depresyon da dahil yaşlılığa bağlı hastalıkların yüzde 90’dan fazlasının kronik enflamasyondan kaynaklandığını belirtti. Furman, araştırma sonuçlarının bu enflamasyon sürecinin kafein sayesinde üstesinden gelinebileceğini gösterdiğine dikkati çekti. Günde 5 fincandan fazla kahve içenlerde enflamasyon sürecinin azaldığını belirten Furman, ne kadar çok kahve tüketilirse enflamasyon düzeyinin o kadar azaldığını ifade etti. Araştırmanın sonuçları ‘’Nature Medicine’’ dergisinde yayımlandı.
Kahve MS Hastalığına Yakalanma Riskini Düşürüyor Mu?
Bilimsel bir araştırmaya göre; kahve içmenin , MS-multipl sklerosis hastalığına yakalanma riskini azaltmayla ilişkili olabileceği belirtiliyor. Amerikan Nöroloji Akademisi’nin Washington’daki 67. Yıllık Toplantısında sunulan araştırma, kafein alımıyla MS hastalığına yakalanma riskinin de azaltılabileceğini belirtiliyor. “Kafein alımı normalde Parkinson ve Alzheimer hastalıklarına yakalanma riskini azaltmakla ilişkilendirilse de, araştırmamız kafein alımının MS hastalığına karşı da koruyucu olabileceğini gösteriyor. Burada destek noktası bu tipte geliştirilecek bir ilacın beyni koruyucu etkileri olabileceğidir,” diyor John Hopkins Üniversitesi’nden araştırmanın yazarlarından Dr. Ellen Mowry.
Araştırmada İsveç’ten 1,629 MS hastası ve 2,807 sağlıklı ve ABD araştırmasında 1,159 MS hastası ve 1,172 sağlıklı insana bakıldı. MS semptomlarının başlamasından 1 ila 5 yıl geçen hastalar ve aynı periyotta MS hastalığına yakalanmayan kişilerin kahve tüketimleri karakterize edildi. Ayrıca araştırmada yaş,seks,sigara tiryakiliği,vücut kitle indeksi ve güneş maruziyetine ilişkin faktörler hesaba katıldı . İsveç araştırmasında günde en azından 6 kupa içenlere göre, içmeyenlerin MS’e yakalanma riskinin 1,5 kat daha fazla olduğunu gösterdi. Semptomlar başlamadan 5 ila 10 yıl öncesinde yüksek miktarda kahve tüketmenin benzer şekilde koruyucu oluyor ABD araştırmasında yıllık günde 4 kupa veya daha fazla kahve tüketenlerin , kahve içmeyenlere göre 1,5 kat daha fazla MS’e yakalanma riskinin olduğu belirtiliyor. “Kafeinin uzun dönemde MS’i engellemesi veya nüksetmesine karşı çalışmalar yapılmalıdır,” diyor Dr. Mowry(Gerçek Bilim kaynağı).
Fazla tüketilmesi halinde;
Infertilite- Yapılan birçok çalışmada, günde 300 mg dan daha fazla kafein alımının gebe kalmayı geciktirdiğini bulunmuştur. Günde üç fincan veya daha fazla kahve içmek, kadının doğurganlık oranını azaltabiliyor. Çünkü aşırı miktarda kafein tüketimi yumurtlamayı olumsuz etkiliyor.
Kalp problemleri- Kafein, kan basıncında ani yükselmelere sebep olmaktadır. Bazı hassas bireylerde kalp aritmisini arttırır. Düzensiz kalp atışları, kalp çarpıntısına ya da taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.
Kemik kaybı- Çok fazla miktarda kahve tüketmek idrarla kalsiyum atımını arttırır. Bu kaybı dengeleyebilmek için aşırı kahve tüketen kişiler, kalsiyum zengini besinlerden bol miktarda tüketmeye dikkat etmelidirler.
Kafein, idrara çıkışı arttırır- Ancak diüretik etki kafeinin miktarına bağlıdır. Kafein alımı arttıkça, sıvı atım miktarı da artmaktadır. Bu durum erkeklerde prostat problemleri ile ilişkili olabilir.
Uyku düzensizliği- Uykuya dalmayı zorlaştırır veya uyku süresini azaltabilir.
Duygu durumu- Gerginlik ve asabiyete sebep olabilir.
Aşırı kahve tüketen bireyler, kahveyi aniden keserlerse ilk birkaç gün baş ağrısı, gerginlik, uyuklama gibi semptomlarla karşılaşabilirler. Bu durumda yavaş yavaş azaltmak çözüm olacaktır.
Kahve, kafeinin en önemli kaynağıdır. İçeceklerdeki kafein miktarı kahve çeşidine, miktarına ve kafeinli olup olmamasına göre değişmektedir. 150 ml kahvenin kafein içeriği kavrulmuş ve öğütülmüş kahve için 80 mg, instant kahve için 65 mg, kafeinsiz kahve için 3 mg, cappuccino için 90 -100 mg kabul edilmiştir. 60 ml exspresso kahve (sade) 100 mg kafein içerir. Kahvenin uyarıcı özelliği kafeinden dolayıdır.
**Fazla tüketiminde ortaya çıkabilecek sorunlar açısından günlük alınabilecek maksimum kafein için; kahve tüketiminizi günlük 3 fincanla sınırlı tutmanız sağlık için olumlu olacaktır. Kafeinsiz kahve tüketiyorsanız bu ölçü biraz daha arttırılabilir.
Popüler kahvelerin kalori miktarı aşağıdaki gibidir
Capuccino 140 kalori
Cafe Latte 220 kalori
Karamel macchiato 270 kalori
Mocha cafe 360 kalori
Eğer Bu Ürünleri Yağsız Süt İle İsterseniz
Capuccino 80 kalori
Cafe Latte 130 kalori
Karamel macchiato 190 kalori
Mocha cafe 290 kalori
Comentários