KETEN TOHUMU
- sema sayharman
- 16 Tem 2018
- 3 dakikada okunur

Keten (Linum usitatissimum) 30-100 cm boyunda olan mavi çiçekli ve tek yıllık bir bitkidir. Keten tohumu ve keten tohumu yağı olmak üzere 2 formda kullanılmaktadır. Alman Dr. Johanna Budwig ‘Keten Yağı Diyeti’ ile keten tohumu yağının kanser önleyici ve iyileştirici etkisini ilk kez ortaya koymuş ve Nobel ödülü kazanmıştır. Keten tohumu; folik asit, E ve B grubu vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor mineralleri, lif, omega 3 ve omega 6 yönünden zengindir. Alfa linoleik asit, iyi kalite protein, flavonoid, lignan, fenolik asit gibi fitokimyasal maddeler içerir. Bu özelliğinden dolayı genellikle ‘fonksiyonel gıda’ grubundadır. İyi metiyonin ve sistein aminoasidi kaynağıdır.
KETEN TOHUMUNUN FAYDALARI NELER?
Kilo Kontrolünde Etkili
Keten tohumu yağının, yağ asitlerinin yaklaşık %55’ini omega 3 yağ asitleri oluşturmaktadır. Omega 3 yağ asitleri, antiinflamatuar etki gösterir. Keten tohumu 100 g’da yaklaşık 28 g diyet lifi içerir. Bu sayede tokluk hissini ve kilo verme sürecini hızlandırır. Böylece gün boyunca sizi tam tutarak iştahınızı azaltmaya yardımcı olur. Daha fazla kalori yakan kas kütlesini oluşturmaya yardımcı olur.
Kanser Önleyici
Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü, kanser önleyici gıdalar arasına aldığı ve üzerinde çalışılmasını öngördüğü 6 bitkisel materyalden birisi olarak keteni belirlemiştir. Çalışmalar, keten tohumu meme kanseri, prostat kanseri ve kolon kanserine karşı koruma sağladığını göstermiştir. Keten tohumu, hormonlara duyarlı kanserlere karşı koruma sağlayan Liganlar içerir. Liganlar ayrıca, hormon metabolizmasında rol oynayan enzimleri de bloke eder ve tümör hücrelerinin büyümesini inhibe eder.
Kolesterol Düzeylerini Korur
Sebzeler, meyveler ve kepekli tahıllar açısından zengin bir diyet, vücudumuzdaki kolesterol seviyesini azaltmak için iyidir . Bununla birlikte, keten tohumu ilavesi de sağlıklı bir kalbin teşvik edilmesine yardımcı olur. Keten tohumu yağı içinde bulunan Omega-3, vücuttaki kötü kolesterol miktarını azaltmaya yardımcı olur.
Romatizmal hastalıkları önler. Keten tohumu yağı içindeki omega-3 yağ asitleri, romatizmal hastalıklarınızı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca şişliğin giderilmesine yardımcı olabilir. Asitlerin eklemlerdeki sertliği ve osteoartritli hastaların yürüyebilme hızını azaltmada yardımcı olabileceği bulunmuştur.
Bağırsak Ve Kolon Sağlığı İçin Önemli
Çalışmalar omega-3'lerin, özellikle kolon kanserinde kanser hücrelerinin çoğalmasını önlediğini kanıtlamıştır. Böylece, keten tohumu yağı içindeki AHA içeriği, kolon kanseri gibi kolon bozukluklarının tedavisi için faydalı.
Kabızlık Sorununa Çözüm
Keten tohumu yüksek lif içeriği ile kabızlık için iyi bilinen bir çözüm iken, bunlardan elde edilen yağ da sağlıklı sindirimi teşvik eder ve kabızlıktan kaynaklanan rahatsızlıktan kurtulma sağlar. Keten tohumu yağı, kolon sağlığı için iyidir ve sert dışkıların azaltılmasında yardımcı olur. Omega-3 yağ asitleri, folat, manganez, bakır, fosfor ve B6 vitamini açısından zengindir.
Keten tohumunda flavonoidlerin içeriği 35 ile 71 mg/100 g arasında değişmektedir. Flavonoidler; alerjilere, iltihaba, toksinlere, mikroplara, virüslere, ülserlere karşı savaşır. Keten tohumu yağı yüksek oranda E vitamini içerir ve bu sayede antioksidan etki göstermektedir.
Keten tohumu tüketirken dikkat edilmesi gerekenler
FDA gıdalarda ağırlıkça %12’ye kadar keten tohumu bulunmasına izin vermektedir. Önerilen tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir. Uzun süre diyetle alınan yüksek miktarda keten tohumu, oksidatif stresi artırarak kanser riskini de artırabilir. Keten tohumunda B 6 vitamin emilimini engelleyen bir bileşen vardır. Bu yüzden uzun süreli ve yüksek miktarda kullanımı önerilmez. Günlük tüketim 40 gramı aşmamalıdır. 10 yemek kaşığından fazla tüketilmesi toksik etki gösterir. Ayrıca keten tohumunda bulunan fitik asit çinko ve kalsiyum minerallerini bağlayarak yetersizliklere neden olabilir.
Kimler keten tohumu tüketmemeli?
Hamile ve emziklilerde kullanımı önerilmez.
Göğüs ve prostat kanseri olan hastalarda kullanımı önerilmez.
Diyabet ilacı, kan sulandırıcı ilaç ve tansiyon ilacı kullananlar için önerilmemektedir.
Çayır ve yabani alerjisi olan kişiler dikkatli tüketmelidirler.
Nasıl Tüketmeliyiz?
Öğütülmemiş keten tohumunun bağırsak duvarına zarar verme ihtimalinden dolayı toz halinde kullanımı en uygun yöntemdir. Yemeklere, yoğurda, salataya, musliye ve unlu mamullere öğütülmüş keten tohumu veya keten tohumu yağı konulabilir.
**Keten tohumunun tane (tüm) halinde alınıp tüketilmeden önce toz haline getirilmesi en sağlıklı yöntemdir. Öğütülmüş haldeki keten tohumu bekletilirse yarardan ziyade zarar verir, içerisinde serbest radikaller gelişmeye başlar. Eğer toz halinde alınan keten tohumu saklanacak ise buzdolabında ışık görmeyen, kapaklı bir bölümde, koyu renkli kaplarda ve ısı ile temasa geçmeden saklanmalıdır.
** Balık tüketen kişilerin haftada 2-3 kere, balık tüketmeyen kişilerin günde 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu tüketmesi önerilir. Keten tohumu yağı kullanıldı ise gün içerisinde başta keten tohumu kullanılmasına gerek yoktur.
1 yemek kaşığı keten tohumu (10 g): 37 kalori
Keten Tohumu 100 g 1 yemek kaşığı (10 g)
Karbonhidrat 0 g 0 g
Lif 28 g 2,8 g
Protein 24,4 g 2,4 g
Yağ 30,9 g 3,1 g
Kolesterol 0 mg 0 mg
Sodyum 0 mg 0 mg
Potasyum 500 mg 50 mg
Kalsiyum 230 23
A vitamini 80 8
C vitamini 0 0
Demir 8,2 0,8
留言