ÇÖREK OTU
- sema sayharman
- 27 Ağu 2018
- 2 dakikada okunur

Modern tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat, çörek otu için “karaciğer ve sindirim hastalıklarının devası” tanımını kullanmış, yine İbni Sina “Canon Of Medicine” kitabında çörek otunun metabolizmayı uyardığını, uyuşukluk ve halsizliği giderdiğini bahsetmiştir. Asya ülkeleri ve Uzak Doğuda da“her derde deva” olarak kabul edilen bu bitkinin yağı da tohumu kadar şifa kaynağıdır.
Çörek otu, A, B1, B2, B3, B9 (folik asit), C, E vitamini, kalsiyum, demir, potasyum, sodyum, çinko, bakır, magnezyum, manganez, selenyum ve fosfor gibi vitamin ve mineralleri içerir. Ayrıca içeriğinde Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri bulunur. Bu yağ asitleri vücutta üretilmediği için, besinlerle karşılanması gerekir.
Yararları:
- Antioksidan özelliğiyle, mikroorganizmaları vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olur.
- Yapılan çalışmalarda çörek otunun içinde bulunan timokinon maddesinin kalp rahatsızlıklarına yol açan homosistein oranını düşürdüğü gözlenmiştir. Bu sayede kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır.
- Kolesterolü düşürür ve yüksek tansiyonu dengelemeye yardımcı olur.
- Damarları güçlendirerek, kan dolaşımını artırır.
- Glikozun bağırsaklardan emilimini yavaşlatarak, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
- Yapılan araştırmalarda çörek otunun meme, pankreas, kolon ve beyin gibi bazı kanser türlerini önleyici özelliği olduğu bulunmuştur.
- Karaciğer ve böbrekleri koruyucu etkisi vardır. Safra kesesinde taş oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
- Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır. Hücre yenileyici özelliğiyle, cilt, saç ve tırnak sağlığının korunmasını sağlar. Çörek otu yağı, saç dökülmesine ve kepeğe karşı etkilidir.
- Solunum borusunun genişlemesini sağlayarak, krampları giderir.
- Bağırsak hareketlerini hızlandırarak, kabızlığa iyi gelir.
- Sindirime yardımcıdır ve mide ağrılarını azaltır.
- Tokluk hissi vererek, çabuk doyma hissi oluşturur. Bu sayede iştahı düzenler ve zayıflamaya yardımcı olur.
- İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.
- Öksürüğü azaltmaya yardımcı olur.
- Eklem ağrıları, artrit (eklem iltihabı) ve romatizma ağrılarını hafifletir.
- Kadınların regl dönemi sancılarının azaltılmasına yardımcı olur.
- Tüm bunların yanında çörekotu ateşin düşürülmesine, baş ağrısına, diş ağrısına, uykusuzluğa ve yorgunluğa da iyi gelir.
-Çörek otu yağında bulunan antioksidan maddeler, özellikle alerji, egzama ve sedef hastalığına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.
ÇÖREK OTUNU NE KADAR VE NASIL TÜKETMELİ?
Çörek otu, iyi çiğnenerek veya öğütülmüş olarak her gün bir tatlı kaşığı tüketilebilir. Elektrikli kahve değirmeni kullanarak öğütülebilir. Öğütülmüş çörek otu bekletilmeden tüketilmelidir. Bekletildiği zaman içerisindeki yağ asitleri, vitamin ve mineraller değerini yitirir. Tercihe göre yoğurda, meyveye, salataya, çorbaya, fırın ürünlerine (ekmek, börek, çörek vs.), yumurta ve bal gibi çeşitli besinlere eklenebilir.
Çörek otunu öğütülmüş şekilde günde iki kez 1 er tatlı kaşığını iyice çiğneyerek kullanılması önerilir. Çörek otu yağını ise günde iki kez 1 er tatlı kaşığı kadar içilmelidir(2 yaş altı çocuklar ve hamileler hariç).
ÇÖREK OTU YAĞI ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Çörek otu yağının oldukça ağır ve hoş olmayan bir tadı vardır bu şekilde tüketemeyenler için eczanelerde bunların kapsül şeklinde formları vardır.
Aldığınız yağın soğuk pres yöntemi kullanılarak elde edilmiş olmasına dikkat ediniz. Soğuk preste herhangi kimyasal bir işlem kullanılmadığından ve ısıl işlem görmediğinden vitamin, fenolik bileşikler ve diğer antioksidan maddeler zarar görmez.
Comments